tiistai 29. kesäkuuta 2010

Viiliä ja jogurttia, osa II

Juhannuksen vietosta saatiin kylkiäisenä myös tonkallinen aitoa maitoa. Mitäpä siitä muuta tekisi kuin kesäviilit. Ennen kuin ehdin kauppaan viiliä siemeneksi ostamaan, päätin malttamattomana kokeilla jälleen jogurtin tekoa, maustamatonta jogurttia kun kaapista löytyi.

Eli, kippojen pohjalle ehkä reilu 1 rkl jogurttia siemeneksi, maitoa päälle ja sekoitus. Olin jostain lukenut, että jogurtin teko onnistuu periaatteessa myös huoneenlämmössä, prosessi vain kestää kauemmin ja lopputulos hiukan viilimäisen venyvä. Yhdessä yössä huoneenlämmössä ei kuitenkaan ihmeitä tapahtunut. Siirsin purnukat päiväksi ainavalmiiseen saunaamme, jonka lämpömittari näyttää kesällä vähän reilua 30 astetta. Nyt maitohapot alkoivat jylläämään huomattavasti tehokkaammin. Illalla en kuitenkaan uskaltanut jättää jogurtteja enää koko yöksi saunaan, joten viettivät yön huoneenlämmössä, pari testijogurttia vain saunassa. Lopputulos oli huomattavasti parempi, kuin edellisessä termarikokeilussani. Pidempään saunassa viipyneet olivat rakenteeltaan tasaisempia. Seuraavan kerran testaan kyllä pelkkää saunaa.

Ja viili viiliintyi yhtä varmasti yhdessä vuorokaudessa kuin aina ennenkin. Helppoa kuin heinänteko. Ja aivan loistava tuote tuo aito, käsittelemätön maito. 5 litraa hujahti parissa päivässä näihin hapanmaitotuotteisiin, ohrapuuroon, kesäkeittoon ja muuten vain Eemelin massuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti