torstai 8. huhtikuuta 2010

Viiliä ja jogurttia

Saatiin taas tonkallinen aitoa maitoa. Päätin kokeilla maidon hapattamista viiliksi. Kotitekoista viiliä sai ainakin lapsena mummolassa. Kokeneemmilta viilinvääntäjiltä kuulin, ettei maitoa suotta kannata pastöroida eli lämmittää vartiksi 85 asteeseen. Turha hygienia lannistaa myös viiliintymisen ja tekeytymistä huoneenlämmössä joutuisi odottamaan paljon pidempään.

Kannellisia purnukoita siis esiin. Jokaisen pohjalle ruokalusikallinen kaupan viiliä. Joukkoon loraus maitoa ja tehokas sekoitus. Sitten purkit täyteen maitoa ja vielä sekoitus. Kannet päälle. Huoneenlämmössä kesti noin vuorokauden verran ja maito oli viiliintynyt. Ja pinnalla ihana, samettinen kermakerros. Hyvältä maistui, Eemelinkin mielestä, mustaherukkahillon kanssa.

Nyt on sitten termoksessa jogurttikokeilu tekeytymässä. Se valmistuu tietääkseni samaan tapaan kuin viili, lämpötila vain pitää olla 42-45 astetta, jottei rakenteesta tule venyvää. Maidon lämmön, 45 astetta, tarkistin digitaalisella paistomittarilla. Siemenenä on ruokalusikallinen bulgarian jogurttia. Illalla pääseekin sitten toteamaan, mikä on lopputulos.

Kuuden tunnin tekeytymisen jälkeen lämpötila termospullossa oli 42 astetta, eli tasainen lämpö näyttäisi toteutuneen. Lopputulos oli jokseenkin kokkareista, hieman lyhyempikin aika olisi varmasti riittänyt. Noh, sauvasekoittimella tasaiseksi ja jääkaappiin jäähtymään. Kiinteästä jogurtista oli erottunut melko paljon kirkasta heraa, jonka joidenkin ohjeiden mukaan voi kyllä sekoittaa takaisin jogurtin joukkoon. Itse päädyin kuitenkin kaatamaan sen pois. Jogurtilta maistui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti