Nyt piti saada vähän vaihtelua meillä aika useasti syötäviin jauheliharuokiin. Munakoiso on aivan loistava vihannes, harmi vaan, ettei sitä juuri tuoteta Etelä-Eurooppaa lähempänä. Jos joskus saan kasvihuoneen, niin munakoisoa siellä kasvaa aivan varmasti. No niin, sitten ruoanvalmistukseen. Aloita munakoisoista:
- 3 pienehköä munakoisoa (pienemmät ovat yleensä maukkaampia)
Poista kannat ja viipaloi koisot pitkittäin mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleille sirottimella ohuesti suolaa ja jätä ne "itkeskelemään" vartiksi tai puoleksi tunniksi. Itketys auttaa hieman kitkerän nesteen poistumista. Kuivaa viipaleet talouspaperiin ja voitele ohuelti rypsiöljyllä. Levitä parille pellille ja laita uuniin kypsymään. Ovat valmiita, kun pinnassa on hiukan väriä. Sillä välin valmistetaan kastikkeet.
Jauhelihakastike- 500 g naudan jauhelihaa
- 2 sipulia
- 3 valkosipulin kynttä
- 1 tkl tomaattimurskaa
- 1 rkl intiaanisokeria
- loraus punaviinietikkaa
- yrttimaustetta maun mukaan, rosmariinia ja timjamia meni tällä kertaa
- hienoa merisuolaa, mustapippuria
Ruskista jauheliha ja lisää sipulit joukkoon. Lisää loput aineet ja hauduttele hetkinen.
Valkokastike- 1/2 dl öljyä (voilla kyllä saa parempaa...)
- 2/3 dl vehnäjauhoa
- 0,75 l maitoa
- raastettua muskottipähkinää
- suolaa, mustapippuria
- 1 prk tuorejuustoa
- iso kasa juustoraastetta
Kokeilin tällä kertaa tehdä valkokastikkeen pelkästä öljystä voin sijaan. Eli öljy lämmitetään ja jauhot vispataan koko ajan sekoittaen joukkoon. Kypsytetään hetki. Maitoa lisätään ensin loraus ja sekoitetaan tasaiseksi. Loppu maito mukaan ja mausteet. Tuorejuusto ja juustoraaste lisätään, kun kastike on lämmennyt. Juustoraastetta voi jätää myös pinnalle.
Munakoisoviipaleet ja jauhelihakastike ladotaan kerroksittain vuokaan. Itse sain suurehkoon vuokaa kolmesta munakoisosta vain kaksi kerrosta. Valkokastike kaadetaan päälle, juustoa pintaan ja uuniin puoleksi tunniksi 200 asteeseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti