Muistin sitten, että komerossa oli vielä iskemätön vakuumipussi vaniljatankoja. Päätin kokeilla sitä mausteeksi simaan. Simaan tuli:
- 8 litraa vettä
- 500 g fariinisokeria
- 500 g tavallista sokeria
- 3 sitruunan ja 1 limen mehu
- 2 vaniljatankoa
- 1/2 tl hiivaa
Kiehauta vettä vedenkeittimessä ja sulata sokerit kiehuvaan veteen. Lisää haaleaa vettä, kunnes seos on noin 40-asteista. Lisää sitruunamehut ja halkaistut vaniljatangot. Murenna hiiva joukkoon. Sekoita hyvin. Hiivan määrää on vaikea arvioida, itse laitoin ehkä noin 1/2 teelusikallista. Siman annetaan käydä huoneenlämmössä 1-2 vuorokautta. Itse pullotin sen 1,5 vrk kuluttua, kun hiiva näytti heränneen hyvin. Pullot jääkaappiin. Muutaman vuorokauden päästä pääsee sitten nauttimaan valmista simaa.
Käytin samoista sitruunoista kuoriraasteen
sitruunalimpparin valmistukseen. Tiivisteeseen tuli:
- 3 sitruunan kuoriraaste
- 1 dl sitruunamehua
- 2 dl sokeria
- 3 dl vettä
- 1 vaniljatanko halkaistuna
Pese sitruunat hyvin lämpimällä vedellä. Kiehauta aineksia pienessä kattilassa ehkä vartin verran. Tulos oli lähes hillomainen (vettä olisi voinut olla enemmän?). Sitten tämä tiiviste ja kuplavesi sekoitetaan keskenään, laimennussuhteen voi päättää itse. Limppari on hyvä vielä siivilöidä, ettei kuoria jää valmiiseen juomaan. Ja silti joutuu selittelemään, että mitä ne mustat pisteet ovat. Niistä pienistä vaniljansiemenistä pääsisi vielä eroon suodattamalla. Helpommalla ehkä pääsisi jättämällä koko vaniljan pois...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti