keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Kreikkalaista salaattia ja lihapataa

Moussakan jälkeen teki mieli jatkaa vielä kreikkalaisella linjalla. Feta-salaattia en ollutkaan tehnyt aikoihin. Tähän laitoin:
  • Jäävuorisalaattia
  • jääsalaattia
  • alfalfan ituja
  • vesikrassin versoja (isolehtinen lajike)
  • oliiviöljyä, suolaa
  • tomaatteja
  • iso punasipulia viipaleina
  • limen mehu
  • mustia oliiveja
  • feta-juustoa
Salaattipohjan ainekset silputaan ja joukkoon sekoitetaan loraus oliiviöljyä ja ripaus suolaa. Punasipuli viipaloidaan ja jätetään hetkeksi limettimehuun marinoitumaan. Salaatin päälle murennetaan feta-juusto ja mustat oliivit.

Stifado eli kreikkalaine lihapata

Naudanlihasta olen yleensä hauduttanut lihapataa burgundilaiseen tapaan (boeuf bourguignon) tai sitten itäsuomalaiseen tyyliin (karjalanpaisti). Nyt ajattelin kokeilla välimerellisiä mausteita ja täytyy sanoa, että kanelin, neilikan, punaviinin ja naudanlihan makuyhdistelmä toimi loistavasti. Lihana käytin pari reilua kimpaletta lapaa eli näitä sonninkörilään vähemmän arvostettuja alueita. Mutta liha oli todella mureaa ja jopa vain puolentoista tunnin jälkeen hyvin hautunutta. Kiitos lienee riittävän raakakypsymisen.
  • n. 1 kg naudan lapaa, kuutioi
  • 4-5 sipulia, lohko
  • 5 valkosipulin kynttä (halutessa enemmänkin)
  • 4 dl punaviiniä
  • 500 g paseerattua tomaattia
  • loraus punaviinietikkaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 10-15 mustapippuria
  • 3 laakerinlehteä
  • kourallinen rosmariinin oksia
  • 1/2 tl jauhettua neilikkaa (kokonaiset ehkä parempia)
  • 2 kanelitankoa
  • suolaa
Ruskista lihat pienissä erissä oliiviöljyssä. Rosmariinin oksia kannattaa hakata veitsen hamarapuolella, niin niistä lähtee paremmin makua. Lisää sipulilohkot, mausteet ja loput aineet. Sekoita mausteet kunnolla lihojen joukkoon. Kypsennä hitaasti liedellä tai 175-asteisessa uunissa parisen tuntia, meillä tosin ehti kypsyä vain 1,5 h. Pinnalle sopii ripotella tuoreita yrttejä. Meillä syötiin muussin kanssa, keitetyt kerunatkin sopisivat hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti