- 2 dl vehnäjauhoja
- n. 3 keitettyä, raastettua perunaa
- 1/2 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- 100 g kylmää voita kuutioina
- vajaa 1 dl kylmää vettä
Sekoita keskenään kuivat aineet ja raastettu peruna. Lisää voi kuutioina ja nypi se joukkoon (tai anna monitoimikoneen hoitaa homma) kunnes rakenne on murumainen. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Levitä taikina vuoan pohjalle ja korkealle reunoille jauhotetuin käsin. Laita vuoka jääkaappiin jähmettymään täytteen tekemisen ajaksi.
- 300 g palvikinkkua palana, suikaloi (pekonikin käy)
- 3 pienehköä sipulia
- 4 valkosipulin kynttä
- 1 iso tai 2 pientä salaattifenkolia
- loraus sitruunamehua
- raastettua muskottipähkinää
- 1/2 tl suolaa
Kuori ja hienonna sipulit. Irrota salaattifenkolista "siivekkeitä" ja huuhtele tyvet huolella. Myös fenkolin vihreät varret voi käyttää täytteeseen. Hienonna salaattifenkoli. Paista palvikinkkua nopeasti nokareessa voita. Laita kinkku sivuun. Freesaa pannulla sipulit ja salaattifenkoli, kahdessa osassa, jos kaikki ei mahdu sekaan. Mausta lorauksella sitruunamehua ja raastetulla muskottipähkinällä ja ripauksella suolaa. Sekoita keskenään kinkku ja vihannesseos.
Laita piirakkapohja jääkaapista 200-asteiseen uuniin, alatasolle ja paista noin 10 minuuttia. Reunat pysyivät yllättävän hyvin ylhäällä, mutta jos epäilyttää, voi reunoja tukea foliolla. Sekoita keskenään:
- 2 dl kuohukermaa
- 2 munaa
- 1/2 tl suolaa
- mustapippuria
Kaada kinkku-vihannesseos esipaistetun pohjan päälle. Kaada päälle kerma-maitoseos. Laitoin tällä kertaa pintaan vielä emmental-raastetta, ruskettuu kauniista. Vielä uuniin 200-asteeseen noin puoleksi tunniksi. Kun piirakka on hieman jäähtynyt, voi sen irrottaa vuoasta. Pintaan ripottelin tuoretta timjamia, joka näin jälkeenpäin ajatellen olisi varmaan sopinut täytteeseenkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti