lauantai 13. marraskuuta 2010

Kirjolohta ja sitruunajogurttia

Kaupasta tarttui mukaan kokonainen kirjolohi. Olin kyllä ajatellut ostavani filettä, mutta kun kalatiskin taulun mukaan kokonaiset kalat oli pyydetty juuri edellisenä päivänä Perämerellä, niin tuore tavara vei voiton. Ruokaohjelmissahan telkkarikokit tunkevat kokonaisten kalojen sisään kaikkia jänniä juttuja, jotka maustavat kalan kypsyessään. Meiltä löytyi tähän hätään:
  • 1 sitruuna
  • pala tuoretta inkivääriä
  • 5 valkosipulin kynttä
  • rosmariinia (kasvoi vielä rapun pielessä ja nykäisin sen samalla reissulla ruukkuun sisälle talvehtimaan)
  • savusuolaa, mustapippuria
Raasta sitruunasta kuori kastiketta varten ja viipaloi loppu hedelmä. Viipaloi myös inkivääri ja veitsen lappeella tömäytetyt valkosipulin kynnet. Hakkaa rosmariiniä hiukan veitsen hamarapuolella, jotta siitä irtoaa makua. Mausta kala hyvin sisältä suolalla ja pippurilla. Käytin savuaromilla maustettua suolaa, mutta merisuola sopii yhtä hyvin. Tunge loput ainekset sisään ja laita uuniin 200 asteeseen paistumaan noin puoleksi tunniksi. Poista kypsennetyn kalan päältä nahka ja ripottele sille vielä hienoa merisuolaa.

Kuningasajatukseni oli laittaa jo ennestään hiukan kitkeränmakuista vihreää paprikaa samalle vadille kypsymään. En suosittele. Sai vain inkivääristä ja sitruunasta lisää kitkeryyttä. Samaan aikaan uunissa kypsyvät myös lohkoperunat ja -porkkanat. Sillä aikaa voi valmistaa jogurttikastikkeen:
  • sitruunan raastettu kuori
  • loraus sitruunamehua
  • suolaa, pippuria
  • 1 tl sinappia
  • (1 rkl sitruunalikööriä)
  • 2 dl paksua turkkilaista jogurttia
Sekoita ainekset keskenään ja tarjoa kalan kanssa. Komeron perukoilla oli limoncello-pullon pohja, jota lorautin hiukan jogurtin joukkoon, mutta kastike pärjää hyvin ilmankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti