tiistai 16. marraskuuta 2010

Taatelikakkua

Innostuin uudelleen taateleista viimekeväisen Tunisian-reissun jälkeen. Lapsena mummolassa oli aina taatelipaketti kaapissa, ja jos ei muisti aivan petä, niin se palmukuvioinen pakkaus taitaa edelleen kaupassa näyttää ihan samalta. Sitten kun näin vielä, kuinka Sikke valmisti taateleista kuivakakkua, niin päätin itsekin ryhtyä leipomaan. Ohjeeni on melko iso, koska perintövuoka sattuu olemaan XL-kokoa. Kakkuun tulee:
  • 250 g kuivia taateleita
  • 100 g kuivia luumuja
  • 4 dl vettä
  • 1 tl soodaa
  • 120 g pehmeää voita
  • 2,5 dl intiaanisokeria
  • 3 munaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl grahamjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 125 g tummaa suklaata, rouhi
Liotin luumuja yön yli marsala-viinissä, koska olivat päässeet kuivahtamaan avatussa pussissa. Tämä vaihe ei välttämätön. Laita kuivahedelmät ja vesi kattilaan ja kiehauta. Lisää sooda ja anna keitoksen kuohahtaa. Sekoita keitos sileäksi sauvasekoittimella. Lopputulos on rakenteeltaan lähes sellaista joulutortun täytesosetta. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita leivinjauhe jauhojen joukkoon. Lisää jauhot, suklaamurska sekä taatelisose ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada jauhotettuun vuokaan ja paista 160 asteessa noin 45 minuuttia. Itse pidin aluksi kiertoilmaa päällä, mutta vaihdoin sen tavalliseen ylä-alalämpöön paiston puolivälissä.

Tähän sopisi päälle vaikka sitruunainen tuorejuustokuorrute, mutta taidetaan syödä nyt näin ihan paljaaltaan. Tähän loppuun vielä kuvaa taatelipalmusta. Ei kasva takapihalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti