lauantai 20. helmikuuta 2010

Hämäläinen kotijuusto

Isännän 30-vuotisjuhlien kunniaksi päätin opetella suuresti arvostamani perinneruoan, hämäläisen kotijuuston valmistuksen. Päätöstä joudutti myös jääkaappiin ilmestynyt 5 litran maitotonkka suoraan serkun tilalta. Tässä siis Hilja-mummolta peritty ohje. Ensin suuressa teflonkattilassa lämmitetään
  • 4 litraa aitoa maitoa.
Kokeneemman juustonkeittäjät hehkuttavat kovasti kerroskattilaa, mutta niin suurta ei meidän taloudesta löytynyt. Lämpö ei saa olla ihan täysillä, ellei halua koko ajan vahtia kauhan varressa pohjaan palamista. Hämmennellessä sekoitetaan keskenään:
  • 1 l piimää ja
  • 4 kananmunaa.
Kun maito lähes kiehuu, piimä-munaseos kaadetaan joukkoon. Seosta hämmennetään miedolla lämmöllä, kunnes juusto alkaa paakkuuntua ja erottua herasta. Massa nostetaan kattilasta siivilään ja joukkoon sekoitetaan
  • 3 tl hienoa merisuolaa
Loppuvaiheessa joukkoon voi sekoitta myös nokareen voita. Juusto laitetaan sideharsolla vuorattuun siivilään tai juustomuottiin valumaan. Tähän hätään en ehtinyt aitasta penkomaan vanhoja juustomuotteja, joten muodon antoi muovinen lävikkö. Vähemmällä valutuksella saa ricotta-rakenteisen tuorejuuston ja vuorokauden valutuksella jääkaapissa kuvan kaltaisen kiiteän juuston. Halutessaan juuston voi myös käyttää uunissa grillivastuksen alla, jos haluaa kauniin pinnan. Ja litroittain yli jääneestä herasta tuli porkkana-pellavansiemensämpylöitä.

1 kommentti: