torstai 24. helmikuuta 2011

Sherryssä haudutettua härkää

Leivinuuni lämpiää näillä pakkasilla joka päivä. Lämmitysominaisuuksiensa lisäksi se soveltuu erittäin hyvin myös ruoanlaittoon. Puiden polton tai hiilloksen aikaan kuumemmassa alauunissa saa nopeasti ruokaan paistopintaa. Yläuuni on taas omiaan hauduttamiseen. Tänään uunissa kypsyi härkäruukku. Se ei itse asiassa ole kovinkaan kaukana serkustaan karjalanpaistista. Eikä härkäkään ollut vielä nimeltään härkä, kun se meidän navetassa käyskenteli. Mutta kuitenkin. Valmistin ruoan isossa valurautapadassa, Hilja-mummon perintöä. Keraamista pataa en lähtisi hiilloksella kärventämään. Ruokaan tarvitaan:
  • n. 1 kg naudanlihaa, paistia esimerkiksi, itse käytin tällä kertaa lapaa
  • pikkusipuleita, kymmenkunta
  • pari porkkanaa
  • 3 laakerinlehteä
  • mustapippuria myllystä
  • 2 rkl intiaanisokeria
  • ripaus suolaa
  • n. 2 dl sherryä
  • n. 1 l lihalientä
  • (ripaus suolaa)
Paloittele liha sopiviksi suupaloiksi. Laita valurautapata siksi aikaa uuniin lämpenemään. Lorauta pataan öljyä ja laita puolet lihapaloista siinä alauuniin, jossa on edelleen hiillos tai puita palamassa. Kun lihat ovat ruskistuneet, lisää loput lihat ja sipuli ja jatka ruskistamista. Pata kannattaa kesken ruskituksen kääntää, sillä se kuumenee toiselta puolelta huomattavasti enemmän.

Kuori sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat. Lisää pataan kaikki loput raaka-aineet. Lihalientä lisätään sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Anna padan hautua aluksi kuumemmassa alauunissa ilman kantta, jotta neste keittyy hieman kokoon. Siirrä miedompaan yläuuniin ja hauduta kannen alla noin kolme tuntia tai kunnes tulee nälkä. Tarjoillaan perunamuussin ja salaatin kanssa.

Salaattin kannattaa heittää tähän vuodenaikaan ituja ja versoja. Meillä kasvaa tällä hetkellä sinimailasen ituja ja uutuutena retiisiä. Vielä ei ole retiisinituja maistettu, idätys kun kestää pussin mukaan viisi vuorokautta. Ja ikkunalta versoo hernettä, vesikrassia (kuvassa) ja auringonkukkaa. Parsakaalin versotus on vielä kokeilematta, mutta siemenet jo odottamassa. Kauran tai ohran oraitakin voisi kasvattaa, jyvät kun saisi tuolta takapihan laarista kohtuu edullisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti