Kesäkanojen tulopäivänä syötiin pakastimesta pois loput edelliskesän kanat. Ohjeen olen nyysinyt Välimäen bistro-kirjasta, Ruokaa ranskasta. Isohkoon kasariin upposi neljä koipi-reisipalaa ja varmaan kahdeksan rintafilettä. Ne ovat kuitenkin kooltaan kasvatusbroileriin verrattuna pieniä ja melko jänteviä, näin kauniisti kuvailtuna. Hauduttaa sopii ja hyvän aikaa. Pataan menee:
- n. 1 kg kanaa
- voita ruskistamiseen
- suolaa, pippuria
- 3 porkkanaa
- 2 sipulia
- 5 dl omenasiideriä
- 2 dl kuohukermaa
- yrttisuolaa tai tuoreita yrttejä
Paloittele kana sopiviksi paloiksi. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori ja lohko sipulit. Ruskista kanapalat reilussa voissa ja ripottele pintaan suolaa ja pippuria. Lisää sipuli ja porkkanat ja ruskista vielä hetki. Kaada omenasiideri kasariin ja hauduta kanoja kannen alla noin tunti miedolla lämmöllä. Lisää kerma ja jatka kypsentämistä ilman kantta kotvasen aikaa. Tarkista suola ja lisää joukkoon tuoreita yrttejä. Itse holautin sekaan lipstikka-selleripitoista yrttisuolaa. Tarjoile riisin tai ohran kanssa. Tein muuten joku päivä "risottoa" höyrytetystä speltistä ja hyvää tuli.
Reissussa tuli maistettua asturialaista siideriä. Ei vaan ollut baarimikkoa kaatamassa sitä perinteiseen tapaan ohuena nauhana korkealta pään yläpuolelta saaviin (hapettumisestahan siinä on kysymys), joten ihan omin käsin kaadoimme pullosta lasiin. Kun kaikkea hyvää ei voi kantaa maailman ääristä kotiinsa, niin tähän pataan pistin ihan lähimarketista löydettyä englantilaista omenasiideriä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti