lauantai 1. lokakuuta 2011

Syksyistä poronkäristystä

Kohta on aika kerätä loppukin sato kasvimaalta. Vielä siellä puskee purjoa, selleriä, porkkanoita, punajuuria, pinaaattia ja sen sellaista. Poronkäristys on oiva laji, johon voi upottaa syksyisiä juureksia ja sieniä. Tähän pataan tuli:
  • 700 g poronkäristyslihaa, pakaste
  • 1/2 kg juureksia, itse pistin porkkanaa, juuriselleriä ja hiukan kyssäkaalia (joka ei kai varsinaisesti ole juures...)
  • 4 pienehköä sipulia
  • kasa tuoreita sieniä, kuten suppilovahveroita (tai sitten kuivattuja suppiksia ja tatteja, liota tunti tai pari ennen käyttöä)
  • voita paistamiseen
  • 3-4 dl lihalientä
  • suolaa, pippuria
Ota liha sulamaan tuntia tai paria ennen ruoan valmistusta. Leikkaa kohmeisia lihoja hiukan pienemmäksi. Kuori ja kuutioi juurekset. Kuori ja lohko sipulit. Kuumenna voi kasarissa ja ruskista käristyslihat siinä muutamassa erässä. Lisää lihojen joukkoon pannulle sipuli, juurekset ja sienet. Lisää lihaliemi. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua kannen alla ainakin tunti tai kunnes vieraat saapuvat. Tarjoa perunamuussin kanssa.

Ollaan oman kasvimaan ja lähimetsän lisäksi kierretty viimeaikoina muutamissa muissakin ruokasceneissä. Syyskuussa käväistiin Elimäellä, josta mukaan tarttui mahtavia luomuyrttejä, kassi juureksia ja Emppu sai ponikyytiä. Viime viikonloppuna missattiin valitettavasti Muijaniitty, joka oli kuulemma ensimmäisestä kerrasta huolimatta suuri suksee ja saanee jatkoa ensi syksynä. Tänään oli vuorossa Sadonkorjuu-messut, jotka olivat juuri oikea paikka vilja- ja kaljamielisille, itse jäin hiukan kaipaamaan jotain muutakin kuin leipämaistiaisia... No, nähtiinhän vilaukselta Vuoden puuro -mittelöitä sekä lähiruokahehkutusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti