perjantai 17. joulukuuta 2010

Rukiiset karpalopiparit

Joulu tulee lujaa vauhtia... Piparitkin saattaa ehtiä pienten lasten kanssa leipomaan, kun yhtenä päivänä rohkeasti tekee vaan taikinan kylmälle kuistille valmiiksi odottamaan. Seuraavana soittaa mummon katsomaan lapsia ja leipoo ne ja muutaman päivän päästä hommaa vielä kerran lapsenvahdin, että pääsee koristelemaan. Tänä vuonna tuli tällaisia rukiisia, kun oli vehnäjauhot vähissä. Taikinaan tulee:
  • 2 dl siirappia
  • 2 dl intiaanisokeria
  • 300 g voita
  • 1 rkl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 2 munaa (kyllä ovat ostomunat pieniä!)
  • 1 dl kermaa
  • 3 tl soodaa
  • 1 dl jauhettua karpaloa
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 7 dl vehnäjauhoja
Kuumenna siirappi, sokeri ja mausteet. Sulata joukkoon voi, sekoita ja anna seoksen jäähtyä. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat, kerma ja yhdistetyt kuivat aineet. Anna taikinan jäähtyä kunnolla, esim. seuraavaan päivään. Sitten leipomaan! Siistin reiän kuuseen ripustamista varten saa kardemummaputkilon suuaukolla. Pipareita paistellaan noin 6-8 minuuttia 200 asteessa, riippuu vähän, kuinka ohueksi jaksaa taikinan kaulia. Jäähtyneet piparit voi koristella esimerkiksi sokeri-vesikuorrutteella ja kuivatuilla karpaloilla.

Eemeli on testannut ja suosittelee. Piparivarkaita varmaan tiedossa kuusen kulmilla tänäkin jouluna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti