perjantai 2. syyskuuta 2011

Omppupiirakkaa

Omppuja ei pitänyt tulla tänä vuonna ollenkaan, kukkia kun ei keväällä näkynyt. Ikivanhat puut ovat kuitenkin niin suuria, että kyllä niistä muutamat kottikärrylliset on alas varissut, vaikka huono vuosi onkin. Omppupiirakkaa siis tekemään. Tämän ohjeen voi tehdä marengilla tai sitten ilman. Pohjaan tulee:
  • 150 g voita
  • 1 dl intiaanisokeria
  • 3 keltuaista (tai jos teet ilman marenkia, 2 pientä munaa)
  • 2,5 dl vehnäjauhoja, osa voi olla grahamia
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 3/4 dl maitoa (tai vettä)
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää keltuaiset tai munat yksitellen voimakkaasti sekoittaen. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoja ja nestettä vuorotellen, vatkaimella sekoittaen. Levitä taikina nuolijalla irtopohjavuokaa tai reilunkokoiseen piirakkavuokaan. Lado päälle omput ja ripottele pinnalle kanelia. Lorauta vielä vähän siirappiakin, jos kaapista löytyy. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Jos haluat päälle marenkiunelman, paista piirakkaa vain 15 minuuttia. Vatkaa sillä aikaa valkuaiset ( 3 kpl) ja reilu desi valkoista sokeria kovaksi vaahdoksi. Levitä vaahto piirakan päälle, laske uunin lämpö 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä, kunnes marenki saa hiukan väriä, 20-30 minuuttia. Päälle voi ripotella myös mantelilastuja ennen uuniin laittamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti