perjantai 23. heinäkuuta 2010

Kasvimaalta

Salaattifenkolit ovat ehtineet jo hyvänkokoisiksi. Kokeilin niitä tällä kertaa kasvisvartaisiin. Puolitin, keitin noin 10 minuuttia suolatussa vedessä, lohkoin puolikkaat kolmee osaan, ja käärin pekoniin. Samoihin vartaisiin tuli myös rucolapestossa pyöriteltyjä kesäkurpitsan paloja sekä paprikaa. Aikomuksissa on myös käyttää fenkolia tuoreena, ohuesti viipaloituna salaattiin.
Chilit viihtyvät leikkimökin seinustalla. En jaksanut edes istuttaa niitä maahan, vaan kasvaa kököttävät isoissa ruukuissa. Isoimmat vonkaleet alkavat pian punertumaan. Ajatuksissa on tehdä jotain ruokaa paahdetuista chileistä ja tuorejuustosta. Kotvanen pitää vielä odotella kypsymistä.
Tilli on takuuvarma maustekasvi. Tänä vuonna kokeilin myös erehdyttävästi tilliä muistuttavaa korianteria. Kasvaa avomaalla supernopeasti. Päätin kokeilla kuivaamista tillin tapaan, tosin pakastin myös pienet erät sekä tilliä että korianteria. Korianteria on syöty etupäässä kalaruokien kanssa. Nopea lisäke vaikkapa savukalalle on puoli purkillista punaista pestoa ja iso kasa hakattua korianteria pastan joukkoon. Myös wokkiin on humahtanut isoja kasoja korianteria.
Tämänkesäinen kasvimaani uusi tulokas, portulakka, on kasvanut ilahduttavasti. Tähän asti olen lähinnä napsinut latvoja salaatin joukkoon, mutta suunnitelmissa on myös jotakin kypsennettyä ruokaa, ehkä suolaista piirakkaa. Kasvi on kuulemani mukaan ollut suosittu Suomessa 1800-luvulla, sittemmin vain jäänyt unohduksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti