maanantai 12. heinäkuuta 2010

Oreganolihapullat

Yrttipenkissä kasvaa rehottaa viime vuonna istutettu mäkimeirami eli oregano. Pensas on kasvanut siihen malliin, että piti kehittää oreganolle muitakin käyttötarkoituksia kuin ainainen pizzan päällyste. Salaattiinkin isompia lehtiä kokeilin, mutta tuoreen yrtin maku on melko voimakas. Kupillinen oreganoa upposi satsiin lihapullia, johon tuli:
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 tl suolaa, reilusti mustapippuria
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl punaviiniä (pullon pohja, muukin neste käy)
  • 1 kg naudan jauhelihaa
  • reilu kourallinen hakattua oreganoa
  • vähän vähemmän hakattua persiljaa
  • 2 dl parmesaaania raasteena

Sekoita korppujauhot nesteen ja munien joukkoon ja anna turvota hetken. Lisää loput aineet ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Muotoile kostutetuilla käsillä pulliksi ja paista 200 asteessa reilu vartti. Meillä näitä pullia syötiin spagetin ja tuoretomaattikastikkeen kanssa, naapurin puutarhalta kun haettiin viiden kilon laatikko tomaatteja. Kastikkeseen tuli:

  • n. 10 reilua tomaattia
  • 1 sipuli hakkeluksena
  • 1/2 tuore chili, naapurista, omat vielä punertumassa
  • loraus punaista balsamicoa
  • suolaa, pippuria
  • 1/3 dl intiaanisokeria

Kalttaa tomaatit: tee niihin viillot ja upota hetkeksi kuumaan veteen, kun kuoret näyttävät irtoavan, kuori ne. Freesaa sipulia öljyssä kattilan pohjalla ja lisää tomaatti sekä loput aineet. Anna hautua hyvän aikaa. Tuoreista tomaateista lähtee melkoisesti nestettä, joten pidempää haudutusta kaivataan, jos haluaa saada paksuhkoa kastiketta. Lisää lopuksi joukkoon lihapullat ja sekoita koko setti pastan joukkoon.

1 kommentti:

  1. Ihanaa, pelastit taas mun päivän. Mielikuvitus oli jo ihan lopussa ja harmitti kun en keksinyt kasvimaan oreganolle käyttöä :)
    Hanna

    VastaaPoista