keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Kaalikääryleet

Lapsuuden herkkuruokaa olivat kaalikääryleet. Nyt kun kaupoista saa mahtavaa kotimaista varhais- tai kesäkaalia, miksi sitä nyt haluaa kutsua, kannattaa tätä ruokalajia valmistaa. Monesti kääryleiden sisällä on jauhelihan lisäksi riisiä, mutta lähiversion saa käyttämällä ohraa. Omassa kaapissani oli Tönnön myllystä tulevaa rikottua ohraa. Homma lähtee liikenteeseen kaalinkerän keittämisestä:
  • 1 kaalinkerä
  • suolalla maustettua vettä
Koverra kaalista pois kanta, jotta lehdet ovat tyvestä irrallaan. Kaada kattilaan sen verran vettä, että kerä peittyy. Irrottele uloimpia lehtiä sitä mukaan kun ne pehmenevät ja nosta ne valumaan lävikköön. Valmista täyte:
  • 1 dl rikottua ohraa + vettä keittämiseen
  • 500 g naudan jauhelihaa
  • 2 sipulia
  • suolaa, pippuria
  • kuivattua meiramia (kuivahtanutta ruukkuyrittiä tässä tapauksessa)
  • 0,5 dl siirappia
  • loraus naudan fondia tai lihalientä
Keitä ohra. Pakkauksessa on yleensä ohje, paitsi näissä pienmyllyjen tuotteissa, joihin saa soveltaa mututuntumaa ja veden asteittaista lisäystä. Paista jauheliha ja mausta se suolalla, pippurilla ja meiramilla. Hakkaa sipuli ja kuullota pannulla. Lisää täytteeseen sipuli, siirappi ja fondi. Siirappia ei kannata säästellä, kaalikääryleen kuuluu mielestäni maistua imelältä siirapilta.

Ota kaalinlehti ja leikkaa veitsellä ruotikohta ohuemmaksi. Lisää 1-2 rkl täytettä ja kääri. Asettele kääryleet vierekkäin uunivuokaan ja lorauta päälle vielä siirappia. Paista ensin 200 asteessa kiertoilmalla väriä pintaan ja laske lämpötila 150:een. Parikin tuntia voivat viettää uunissa. Tarjoa puolukkasurvoksen ja salaatin kanssa. Pottuihin hetkellisesti kyllästynyt Eemeli suosittelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti