torstai 3. kesäkuuta 2010

Nokkoskeittoa

Nokkosruokia on tullut tänä keväänä tehtyä tavallista vähemmän, taisivat parhaat, nuoret nokkossadot hujahtaa ohi toukokuun helteinä. Varjoisemmista paikoista löytää vielä pienehköä lehteä, joten sieltä saksin kulhollisen. Ihan vain varmuuden vuoksi laitoin kuitenkin soppaan puolet pakastepinaattia, iäkkäämpiin nokkosiin tuppaa tulemaan sellainen aavistuksen "karvainen" suutuntuma. Keittoon meni:
  • 50 g voita
  • 3/4 dl vehnäjauhoa
  • pari desiä kylmää maitoa
  • 6 dl vettä vedenkeittimestä
  • puoli kulhollista tuoreita nokkosenlehtiä
  • 100 g pakastepinaattia
  • 2 dl kermaa
  • 1,5 tl suolaa
  • 0,5 tl valkopippuria
Kaada kiehuva vesi tuoreiden nokkosen lehtien päälle ja anna levätä hetki. Valuta ja hakkaa nokkonen hienoksi. Sulata voi kattilan pohjalla. Lisää joukkoon jauhot koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon vähitellen kylmää maitoa koko ajan sekoittaen. Lisää 6 dl kuumaa vettä. Anna kiehahtaa ja sakeutua hetkinen. Lisää nokkoset ja pakastepinaatti. Lisää kerma, suola ja pippuri. Kiehauta ja anna hautua lämpimällä levyllä hetki. Tarjoile keitettyjen kananmunien kanssa.

Olen nyt oppinut odottamaan tuoreiden munien kanssa parisen päivää ennen kuin keittelen niitä. Silti ovat kuoret aika tiukassa. Mutta keltuaiset ovat maalaismunissa komeita! Täytyy syötellä kanoille paljon ruohoa ja muuta vihreää niin jaksavat munia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti