lauantai 3. lokakuuta 2009

Mascarpone-omppupiiras


Vielä eivät ole omput yöpakkasista pelästyneet. Pihvinpaistajaisten jälkiruoaksi syötiin omenapiirakkaa, johon laitoin vanhan rahkaohjeeni sijasta mascarponea. Isoon pyöreään vuokaan tulee:
  • 125 g sulatettua voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl intiaanisokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 1 tl vaniljasokeria (kuivat aineet sekaisin, jäähtynyt voi joukkoon)
Noin kahteen kolmasosaan taikinasta lisäsin:
  • 1,5 dl piimää (tai maustamatonta jogurttia, hiukan vedellä laimennettuna)
  • 1 kananmunan
Pohjataikina piirakkavuokaan. Päälle täyte:
  • 1/2 prk mascarponea
  • 2 dl tavallista maustamatonta jogurttia
  • 1 kananmuna
  • vajaa 1 dl sokeria
  • vaniljasokeria
  • muutama rkl sitruunamehua (voi laittaa reilustikin, jos omput eivät ole hapokkaita)
Mascarponetäytteen päälle omppulohkot ja loppu taikina muruiksi pinnalle. 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Vaniljasokeria olen tehnyt sekoittamalla Bamixin kuivamyllyssä pari paloiteltua vaniljatankoa hienoksi silpuksi joko valkoisen tai inkkarisokerin kanssa. Tavallinen sokeri on kiderakenteeltaan kovempaa ja kuivempaa, joten siitä saa sileämmän sokerin. Mutta jos haluaa sellaisia vaniljamöykkyjä, inkkari on loistava. Ja kun kerran pääsee omatekoisen vaniljasokerin makuun, voi kaikki vanilliini-tuotteet hävittää komeron nurkista samoin tein. Kaupan sokereissa, niissä "aidoissa" vaniljasokereissakin, valitettavasti, usein tuoteselosteen hännillä lukee "aromi", eli vanilliinia on pistetty kustannustehokkuuden vuoksi mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti