Uuden-Seelannin pinaatti on ollut tuottoisa koko kesän. Olen kokeillut kasvattaa muitakin pinaatteja, mutta ne eivät tahdo takapihalla menestyä, alkavat vain heti kukkia. Toinen takuuvarma vihreä on mangoldi. Sekin on innostunut tekemään uusia vehreitä lehtiä kuivan kesän jälkeen. Upotin näitä takapihan vihreitä piiraaseen, jonka pohjaan tuli:
- kourallinen keitettyjä perunoita, raasta karkeaksi
- 2 dl grahamjauhoja
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 1 tl suolaa
- 50 g voita sulatettuna (voi korvata rypsiöljyllä)
- 0,5-1 dl maitoa tai vettä
- nippu tuoretta pinaattia, hienonna
- muutama reilu mangoldin lehti, hienonna
- 2 munaa
- 1 prk pehmeää vuohenjuustoa, Chavroux tällä kertaa
- 1 dl maitoa tai kermaa
- ripaus suolaa
- mustapippuria myllystä
- raastettua muskottipähkinää
- grana padanoa raasteena
- kirsikkatomaatteja
Pehmeää vuohenjuustoa saa kotimaistakin. Ainakin Heilasta olen ostanut jonkun vuohitilan X pehmeää juustoa, joka on rakenteeltaan enemmän tuorejuuston ja ns. salaattijuuston väliltä. Helppo leikata palasiksi, mutta suostuisi varmaankin soseutumaan myös tällaiseen piirakkatäytteeseen.
Takapihan vihreät: Uuden-Seelannin pinaatti ja mangoldi. Takapihan vihreiden heimoon kuuluvat myös rucola (kasvaa vain alkukesästä kirppojen takia), paksoi (samoin kirppasyötti, korjattava heti alkukesästä), portulakka (kärsi vähäsateisesta kesästä) ja nokkonen, joka tekee marjapensaiden juurella ilahduttavasti uutta satoa. Pitänee pilputa pakkaseen talven varalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti