torstai 16. heinäkuuta 2009

Funktionaalinen mustikkapiirakka

Mustikoita riittää. Ajattelin pyöräyttää vähän terveellisemmän version mustikkapiirakasta, ettei tämä jatkuva leivonnaisten syönti käy turmiolliseksi. Pohjaan tuli:
  • 2 luomukananmunaa
  • 1 dl valkoista sokeria
  • 1,5 dl intiaanisokeria (munat ja sokerit vaahdotetaan)
  • 150 g voisulaa
  • 1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä (sekoitetaan voisulaan)
  • 2 dl spelttijauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta (leivinjauhe jauhoihin, voisulaa ja jauhoja vuorotellen sekoittaen taikinaan)
Taikina levitetään nuolijalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Sitten kermaviilitäyte:
  • 1 prk kermaviilia
  • 1 muna
  • vajaa dl raakaruokosokeria (ei värjää kermaviiliä ihan ruskeaksi, kuten inkkari)
  • pari tl omatekoista vaniljasokeria
Kermaviilitäyte ja mustikat levitetään taikinan päälle. 200 asteessa noin 25 minuuttia kiertoilmalla.

Noh, tämän tuotteen funktionaalisia vaikutuksia ei ole ehkä tieteellisesti tutkittu, mutta ainakin kylmäpuristetun rypsiöljyn ansiosta piirakassa on:
  • omega-3, -6, -7 ja -9
  • E- ja K-vitamiinia
  • Ubikinonia eli K10
  • lesitiiniä ja kasvisteroleita
Intiaanisokerista piirakkaan taas tulee:
  • kalsiumia
  • fosforia
  • rautaa
  • natriumia
  • kaliumia
  • B-vitamiinia
  • niasiinia ja
  • lukuisia aminohappoja
Puhumattakaan kuitupitoisen speltin ja mustikan terveysvaikutuksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti