perjantai 20. marraskuuta 2009

Portviinimarinoitu tilajuusto ja viikunat

Helppo seurustelu-snack pikkujouluhengessä. Käytin tässä Mäkelän tilajuustolan juustoa, joka on sopivasti nimeltää tilajuusto. Mukava kypsytetty juusto, lähituote kaiken lisäksi. Toinen kotimainen kypsytetty juustosuosikkini on Juustoportin vuohen gruyère. Pihlajanmarjahyytelön kanssa.

Juustokuutiot ja puoliksi leikatut pehmeät viikunat menivät muutamaksi tunniksi jääkaapiin kannelliseen astiaan marinoitumaan seoksessa, jossa oli:
  • 1 dl portviiniä
  • loraus neitsytrypsiöjyä
  • 2 tl rosepippuria, morttelissa murskattuna
  • kanelitanko
  • vaniljatanko
  • 3 tähtianista
Ja sitten vaan tikun nokkaan ja pöytään. Tuollaiset isot mausteethan eivät kertakäytöstä ole vielä mausteista antiaan tyhjentäneet, joten ne voi heittää sekaan seuraavaaan glögikattilaan. Glögikattiloista puheen ollen, tässä vielä glögiohjeeni:
  • 1,5 dl intiaanisokeria
  • 5 dl viinimarjamehua tai valmista glögiä
  • kanelitanko tai pari
  • vaniljatanko
  • 3 tähtianista
  • muskottipähkinä tai pari (puoliksi raastettu on paras, maku irtoaa paremmin)
  • kokonaisia neilikoita (voi laittaa sellaiseen teejuttuun sisään, jos ei halua niitä lasiinsa)
  • kuivattuja omenoita
  • noin pullo punaviiniä
Kaada sokeri kattilaan ja anna sen sulaa. Sokeria on tarkoitus vähän käryttää, että makuun tulee sellainen paahtunut Glühwein-twisti. Kaada mehu tai valmisglögi joukkoon (varo sihausta, sulanut sokeri on todella kuumaa!). Lisää mausteet ja kuivatut omenat ja kiehuttele sen aikaa kun ehdit. Tunnissa ainakin irtoaa mausteet todella hyvin. Ja kiireessä voi oikaista jauhetuilla purkkimausteilla. Kaada lopuksi punaviini joukkoon ja lämmitä tarjoilulämpöiseksi. Tarkista sokeri ja lisää tavittaessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti