sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Blinikekkerit

Tuli blinihimo. Ei muuta kuin lettutaikinan tekoon. Tavallisen blinitaikinan tein tattarijauhopussin kyljessä lukevan ohjeen mukaan, nesteeksi 2/3 kg turkkilaista jogurttia. Sitten tein toisen, maidottoman punajuuriblinitaikinan, johon tuli:
  • 2 dl olutta
  • 2 dl hiilihapollista kivennäisvettä
  • 2 dl tattarijauhoja (sekoitetaan ja lämmitetään kädenlämpöiseksi)
  • 15 g hiivaa
Hiiva murennetaan kädenlämpöiseen taikinaan. Annetaan kuplia lämpimässä paikassa liinan alla tunti tai pari. Eri bliniohjeissahan nämä nostatusajat vaihtelevat vartista vuorokauteen. Tässä välissä kannattaa keittää pari punajuurta ja käydä vaikka nopealla hiihtolenkillä. Sitten lähempänä h-hetkeä sekaan lisätään:
  • 1 tl suolaa
  • 3 munankeltuaista yksitellen
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 keitettyä punajuurta hienona raasteena
Taikinan on hyvä levätä vielä hetki, että vehnäjauhot turpoavat. Sillä aikaa voi vaahdottaa valkuaiset, ne ylijääneet 3 kpl. Valkuaisvaahto nostellaan taikinan sekaan juuri ennen lettupannun kuumenemista. Reilu nokare voita joka koloon ja paistopuuhiin.

Lisäkkeinä syötiin perinteistä kirjolohenmätiä, ranskankermaa ja sipulihakkelusta. Sipuleista sen verran, että olen useamman kerran pettynyt ostamani salottisipulin kitkerään makuun. Sen kun väitetään olevan mieto ja sopivan hyvin käytettäväksi raakana. Meillä oli ihan vertailun vuoksi Asikkalan Sepon viljelemää rehellistä keltasipulia, hinta 1/10 eurooppalaiseen hienostelusipuliin verratuna. Ja paremmalta minusta maistui. No, se sipulivuodatuksesta. Sienisalaatin lisäksi tein vielä savukalatahnan:
  • 150 g savukalaa
  • 2 pientä sipulia hienonnettuna, freesattuna
  • 2 rkl kuivattua nokkosta
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • reilu nippu tilliä hakattuna
  • loraus lime- tai sitruunamehua
  • pippuria
Meillä löytyi komerosta silakkamarkkinoilta ostettu kilohailisäilyke, siitä tämä siis tehtiin. Ainekset sekoitetaan haarukalla yhteen ja täyte on valmis.

1 kommentti:

  1. Hirvipaisti oli erittäin hyvää,kiitos.
    Terveisin Anni

    VastaaPoista