perjantai 22. tammikuuta 2010

Juurespihvit

Vastasin juuri eettistä kuluttamista koskevaan kyselyyn. Kysyttiinpä siinä sitten myös lihansyönnin vähentämisestä. Reilut 200 kg lihaa pakastimessa on turha väittää vähentävänsä radikaalisti... noh, kotona tuotettua sentään, lähipisteitä tippuu. Vakavissaan, kyllä meillä kasvisruokaa syödään. Talvi vaan on lähivihannesten kannalta hivenen haasteellinen. Mutta onneksi on juurekset! Olen muutenkin monipuolistanut meidän perheen juurestensyöntiä, koska kannan huolta faktasta, että valtaosa maailman energiatarpeesta tyydytetään vain neljällä kasvilla: riisi, vehnä, maissi ja soija. Monipuolisempaan sekaravintoon tottuneina meillä on alettu ostaa kasoittan punajuuria, palsternakkaa, mukulaselleriä ja nauriita. Se juurespaatoksesta. Pihveihin laitoin:
  • 2 dl punaisia linssejä (huuhdotaan, keitetään)
  • 1/2 luomukasvisliemikuutio, linssien keitinveteen
  • 2 isoa porkkanaa, raasta
  • pala mukulaselleriä, raasta
  • 1 sipuli, hienonna, freesaa
  • 1,5 dl turkkilaista jogurttia
  • 1/2 dl korppujauhoja (turvota jogurtin joukossa)
  • 1 muna, vapaa
  • 1/2 dl persiljaa pakastimesta
  • 2 rkl ikkunalle kuivahtanutta basilikaa
  • 1/2 tl suolaa
  • mustapippuria
Ainekset sekoitetaan keskenään ja muotoillaan pihveiksi. Paistoin uunissa 200 astessa noin 20 minuuttia. Pihvien päällä maistui kastike, johon tuli:
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 tl sinappia
  • pari rkl juoksevaa hunajaa, Hollolasta
  • loraus sitruunamehua
  • ripaus suolaa, mustapippuria
Linsseistä vielä, niiden alkuperä hieman mietityttää. Pussi kyllä kertoo tulleensa pakatuksi Ruotsissa, mutta tuotantomaa ei ilmeisesti ole tiedossa. Pitänee kokeilla tätä ohjetta joskus Malmgårdin kartanon ohra- tai spelttirouheesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti