Hirvenpaisto aloitettiin siitä, että laitettiin iskä marjaan. Pihakatajasta löytyi tummia viimekesäisiä ja vihreitä uuden sadon marjoja. Eemeli hakkasi molempia morttelissa sopivaksi rouheeksi. Pannussa ruskistetun paistin kyytiin uunivuokaan meni:
- reilusti hienoa merisuolaa
- rouhittua mustapippuria
- pari rkl katajanmarjoja
- ehkä 1/2 dl juoksevaa hunajaa, sitä hollolalaista
- vähän vajaa pullo punaviiniä (olisiko se vajaus tullut ruokaa valmistaessa...?)
- kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
- timjamin oksia
- rosmariinin oksia
- 2 dl vettä ruskistuspannun kautta
Kastikkeen saa siivilöimällä liemen, suurustamalla ja lisäämällä desin verran kermaa. Siis oikeaa, täysrasvaista kermaa, ei tässä nyt kaikkea uuden vuoden lupauksien vuoksi uhrata. Sitä paitsi oikean kerman käyttöä voi aina perustella sillä, ettei kanna mukakermapurkin mukana kaupasta viittätoista stabilointi-, hyydyke- ja säilöntä- ja väriainetta. Kerma on hyvää tavaraa ihan itsessään.
Paistin kanssa syötiin kotitekoisia marjahyytelöitä, pihlajanmarjaa ja mustaherukka-kesäkurpitsaa, ja aurajuustolla ryyditettyä pottumuussia. Ja alkudrinksuina, ei ehkä niin perisuomalaiseen loppiaistyyliin, valmissangriaa: kaada lasiin ja nauti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti