lauantai 16. tammikuuta 2010

Osso buco


Lauantai oli lihanleikkuupäivä. Päivän huhkiminen nosti arvostukseni lihanleikkaajien ammattikuntaa kohtaan korkealle. Neljä henkeä sai tehdä koko päivän töitä ja lopputuloksena oli noin 100 kg jauhelihaa ja ainakin toiset sata kokolihoja. Puhumattakaan sitten Kissun, koirien ja tinttien laareista. Eemeli pyöri hallissa aamupäivän mukana. Tokkopa poika tajusi, että katosta roikkuva ruho oli se vielä hetki sitten navetassa pyörinyt "ammuu". Pistin papan sahaamaan potkaa kiekoiksi, niin saatiin osso buco porisemaan.

Pohjaohjeena käytin tätä Niklaksen versiota. Suureen kattilaan siis meni:
  • 6 kpl jauhotettuja, pannulla ruskistettuja potkakiekkoja
  • pari sipulia lohkoina
  • muutama porkkana, lohkoina
  • pala juuriselleriä, paloiteltuna
  • pala kaskinaurista, paloiteltuna
  • sitruunan kuori (hyvällä kuorimaveitsellä saa leveitä lastuja)
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 1/2 ploa valkoviiniä
  • noin 5 laakerinlehteä
  • timjamia, rosmariinia
  • reilusti kokonaisia mustpippureita
Tätä settiä sitten hauduteltiin parisen tuntia. Nestettä tuntui suuresta tomaattimäärästä johtuen olevan niin paljon, että haudutin lähes koko ajan ilman kantta, jotta liemi keittyi vähän kokoon.

Niklaksen polenta vaikutti melko tuhdilta näin uuden vuoden kevennystä ajatellen. Osso buco nautittiinkin meillä pasta, ja toisella kerralla pottumuussin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti