lauantai 29. toukokuuta 2010

Kaa-kaa tuli taloon

No nyt ne sitten tulivat, kanaset. Eemeli on rakentanut iskän kanssa navetan vanhaan maitohuoneeseen pesät ja orret. Muuten tila on sisustettu oljella ja muutamalla pehkupaalilla. Kanaset tosin tykkäävät muokata sisustusta mieleisekseen, pesiin on ainakin saatava kotoisat oltavat, ennen kuin munan voi pyöräyttää.

Pihalle on rakentumassa ulkoaitaus, jonne typykät pääsevät haukkaamaan happea. Kanasia on kaikkiaan seitsemän ja ne edustavat hy-line-rotuisia eläkeläisrouvia lähikanalasta, Kärkölän Mäkelän tilalta. Kai noin vuoden verran munineita kotkottajia sopii eläkeläisiksi jo tituleerata, varhaiseläkeläisiksi ainakin.

Eemeli kutsuu kaikkia lintuja kokoon ja rotuhaaraan katsomatta yleistermillä "kaa-kaa". Kaveri on innokas heittämään kaa-kaalle jyväsiä. Kissu taas luikkii kauas, kun kanalan ovea raottaa, se ei taida vielä olla sinut uusien tulokkaiden kanssa.

Aamulla yhdessä pesässä oli yksi muna! Ja päivällä kaksi lisää! Ruskeista kanoista näyttää tulevan ruskeita munia. Valkoisista varmaankin sitten valkoisia, meillä tosin kaikki kaa-kaat ovat ruskeanvärisiä. Kun en ollut niin tuoreita munia aikoihin syönyt, tulipa opittua sekin, ettei ihan suoraan kanan alta kannata munaa ruveta keittämään. Siitä ei nimittäin irtoa kuoret. Leivontahommissa ne kyllä tuntuivat toimivan heti uutuuttaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti