maanantai 10. toukokuuta 2010

Parsaa hollandaise-kastikkeella

Päätin hälventää ennakkoluulojani kananmunalla sakeutettavia kastikkeita kohtaan. Eikä se nyt niin vaikeaa ollutkaan. Sain syntymäpäivälahjaksi Julia Childin Masterin the Art of French Cooking -teoksen ja tutustuin se kolmisivuisee luentoon hollandaise-kastikkeen valmistuksesta. Lopulta tyydyin huomattavasti yksinkertaisempaan valmistusmetodiin. Siihen tarvittiin:
  • 5 keltuaista
  • 1 dl sitruunamehua
  • 0,5 dl vettä
  • 150 g voita kuutioituna, huoneenlämpöistä
  • valkopippuria, suolaa
Sitten vesihaude kattilaan, metallinen kippo sen päälle ja viereen kulhollinen kylmää vettä siltä varalta, että kastike kuumenee liian nopeasti ja paakkuuntuu. Näin ei onneksi kuitenkaan käynyt. Sekoita keltuaiset, sitruunamehu ja vesi keskenään. Vatkaa seosta koko ajan vesihauteen päällä kunnes se tuntuu sakenevan ja vaihtaa värinsä kirkkaan keltaisesta haaleankeltaiseen. Siirrä kulho pois vesihauteen päältä ja sekoita joukkoon lämmennyt voi nokareina. Mausta valkopippurilla ja suolalla. Kastike on paras tarjoilla välittömästi, mutta se pysyy myös levyltä nostetun vesihauteen päällä, kannella peitettynä, lämpinänä jonkin aikaa.

Tätä siis keitetyn parsan kylkeen. Lisäkkeeksi askartelin versokimppuja rucolasta, auringonkukasta ja herneestä, jotka sidoin ilmakuivatulla kinkulla. Kastiketta riitti tästä annoksesta hyvin kymmenelle. Eemelin kohdalla menekki ei tosin ollut huimaava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti