keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Marenkiset mustikkaleivokset

Pakastin on vielä täynnä mustikoita. Pitää syödä varmaan pari litraa viikossa, että ehtii ne tuhoamaan ennen uutta satoa. Tänään upotin puoli litraa leivonnaisiin. Pohjataikinaan tuli:
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 250 g voita, huoneenlämpöistä
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 dl kylmää maitoa
Sekoita vehnäjauhot, sokerit ja pehmeä voi tehosekoittimessa murumaiseksi. Sekoita joukkoon munat sekä kylmä maito. Vaivaa palloksi ja kääri tuorekelmuun, jääkaappiin odottelemaan. Taikina on kaulittavan kovaa parissa tunnissa. Itselläni tosin vierähti pari vuorokautta ennen kuin ehdin tarttua kaulimeen...

Vaivaa taikina tynnyrin muotoiseksi ja leikkaa siitä pyöreitä viipaleita. Kauli viipaleita ohuemmiksi ja asettele ne silikonisiin muffinsivuokiin. Reunat menevät ryppyyn ja päällekkäin, mutta taikina on viileänä helposti muovautuvaa. Itse sain tästä määrästä 12 muffinsivuokaa ja 2 vähän suurempaa neliön muotoista vuokaa. Painele foliopalat tiiviisti leivospohjien sisäpinnalle, jotta seinämät pysyvät ylhäällä taikinan lämmetessä uunissa. Paista 180 asteessa 10 minuuttia. Poista foliot ja anna pohjien olla uunissa vielä hetki saamassa väriä.

Täytteeseen:
  • 5 dl pakastemustikoita
  • 1 dl vettä
  • 1,5 dl intiaanisokeria
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 dl kylmää vettä
  • 3 keltuaista
  • 30 g voita
Kiehauta mustikat, vesi ja sokeri kattilassa. Mustikoiden rakenne olisi hyvä saada rikki. Sekoita keskenään maissitärkkelys ja kylmä vesi. Kaada ohuena nauhana mustikoiden joukkoon koko ajan vispilällä sekoittaen. Siirrä keitos pois levyltä, sillä kiisseli sakenee heti. Sekoita joukkoon nopeasti vatkaten keltuaiset yksitellen. Lisää lopuksi voi nokareina ja sekoita se kiisselin joukkoon. Täytteen määrä on hiukan nafti kaikkiin 14 vuokaan.

Marenki:
  • 3 valkuaista
  • 1 tl sitruunamehua
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 1,5 dl sokeria
Sekoita valkuaiset ja muut aineet kovaksi vaahdoksi. Annostele mustikkakiisseli vuokiin ja peitä ne marengilla. Laita 180-asteiseen uunniin noin 10 minuutiksi tai kunnes saavat hiukan väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti