torstai 13. toukokuuta 2010

Mustikkainen pavlova

Äitienpäivän hollandaise-kastikkeesta jäi ylijäämäksi kupillinen valkuaisia. Ne muuntuivat marenkilevyksi, jota syötiin tänään kahvin kanssa pavlovana. Marenkilevyyn tuli:
  • 4 valkuaista
  • 1,5 dl valkoista sokeria
  • 2 rkl vaniljasokeria, aidosta vaniljasta, älä laita vanilliinisokeria näin paljon
  • 1,5 tl maissitärkkelysjauhoja
  • 1 tl valkoviinietikkaa
Vatkaa valkuaisia voimakkaasti tehosekoittimella. Sekoita sokerin joukkoon maissijauhot sekä vaniljasokeri ja sekoita seos osissa vaahdon joukkoon. Lisää loppuvaiheessa etikka. Marenki on valmista, kun se pysyy kipossa ylösalaisin käännettynä. Levitä koko seos keskelle leivinpaperia ja levitä se pyöreänmuotoiseksi nuolijalla. Paista reilussa sadassa asteessa ainakin 1,5 tuntia. Myös leivinuunin jälkilämpö sopii kypsyttelyyn, kunhan ei ole liian kuuma. Marenkilevy säilyy hyvin huoneenlämmössä. Pari päivää se on sisältä pehmeähkö, mutta kuivuu pidempään säilytettäessä.

Mustikka-pavlova
  • marenkilevy
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl vaniljasokeria
  • pakastemustikoita
  • omenasosetta
Sekoita vaniljasokeri kerman joukkoon ja vatkaa se vaahdoksi. Marenki on äärimmäisen makeaa, joten kermaa ei kannata paljon makeuttaa. Levitä marenkilevyn päälle omenasosetta. Kuvan omppusose on Anni-mummon ohjeen mukaan tehtyä, eli se saa värinsä puolukasta. Ripottele soseen päälle jäisiä mustikoita ja kermavaahtoa. Pinnalle koristeeksi vielä muutama mustikka ja mintunlehtiä. Pavlovan voi koota annoksiksi tai yhdeksi "kakuksi", mutta sisältä tahmeanpehmeiden marenkilevyjen leikkaaminen isossa kakussa on kokemukseni mukaan melko haasteellista. Alla vielä vadelmainen versio samasta jälkiruoasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti