torstai 18. kesäkuuta 2009

Omenainen raparperi-marenkitorttu


Ei juhannusta ilman raparperitorttua. Pyöräytin taasen sitruuna-marenkitorttutyylisen leivonnaisen. Pohjaan tuli:
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 100 g kylmää voita (nypitään jauhoihin)
  • ripaus suolaa
  • 2 rkl tummaa kidesokeria (sekoita jauho-voiseokseen)
  • 1 munankeltuainen
  • 2 rkl kylmää vettä (sekoita munankeltuaiseen ja sitten taikinaan)
Taikina saa levätä hetken jääkaapissa. Tämän jälkeen se painellaan voidellun vuoan pohjalle ja esipaistetaan 220 asteessa noin 10 minuuttia. Täytteeseen tulee:
  • puoli litraa raparperinpaloja
  • tilkka vettä
  • reilu dl sokeria (keitellään raparperin kanssa soseeksi)
  • 2 dl omenasosetta (lisätään raparperisoseen joukkoon)
  • 1 dl kylmää vettä
  • 3/4 dl maissitärkkelysjauhoja (sekoitetaan kylmään veteen, ja kaadetaan nauhana kiisselin suurukseksi)
  • 2 munankeltuaista (kattila pois liedeltä, lisätään keltuaiset vatkaten)
  • muutama nokare voita (vielä antamaan kiisselille kiiltoa)
Paksu kiisseli kaadetaan esipaistetun pohjan päälle. Marenkiin tulee:
  • 3 munanvalkuaista
  • reilu dl sokeria
  • vaniljasokeria
  • loraus sitruunamehua
Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria vähitellen. Valmis marenki levitetään piirakan päälle. Koristeeksi vaikkapa pähkinöitä. Uuniin 180 asteeseen noin 10 minuutiksi, että saa väriä. Voi pitää tämän jälkeen vielä uunissa reilussa 100 asteessa vaikka puolisen tuntia, niin marenki kuivuu vielä lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti