perjantai 11. joulukuuta 2009

Karpalo(maalais)sinappi

Julkistaa potentiaalisia joululahjoja on aina tavallaan riski... Mutta oli pakko kirjoittaa tämä ohje ylös, ettei unohdu:
  • 2 dl karpaloita
  • reilu 1 dl hunajaa (orimattilalaista, Meriläisen tuottamaa)
  • 50 g sinappijauhetta (Colman's, sanovat englantilaista tulisemmaksi kuin esim. Turun sinapin, vaikkei lähiruokaideologiaan sovikaan)
  • 50 g sinapin siemeniä
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • loraus brandyä tai konjakkia
  • 1 dl neitsytrypsiöljyä
Paahda puolet sinapinsiemenistä pannulla. Lopputulos on monivärisiemenmix, jonka voi halutessaan murskata kevyesti morttelissa. Sekoita muut aineet öljyä lukuun ottamatta sauvasekoittimella. Kaada öljyä ohuena nauhana seokseen koko ajan sauvasekoittimella sekoittaen. Purkita.

Tästä ohjeesta tuli 3 pikku(piltti)purkillista ja yksi vähän isompi. Säilyy hyvin jääkaapissa ja sopii myös kalan ja lintujen kanssa. Joulun maalaiskalkkunaa odotellessa...

Tuo maalais-käsite on muuten jännittävä ruoan yhteydessä. Kaupassahan myydään maalaismuniakin. Harvoin kai ne kanat kaupungissa kasvavat. Ja Turun sinapilla on myynnissä maalaissinappi, joka tarkoittaa, että seassa on kokonaisia sinapinsiemeniä. Kai se maalaisuus sitten on sellaista karkeampaa tavaraa... Kokojyvädijon taas on brändätty "à l'ancienne" eli vanhanajan tavaraa. No, vanhaa tai maalaista, sinappia tästä tuli kuitenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti