tiistai 15. joulukuuta 2009

Vaahteramäen rieska


Kun maas on hanki (3 cm) ja pakkanen paukkuu, niin meidän talo lämpiää pitkälti leivinuunin ja takan avustuksella. Aamuisella paperiroskien ja yhden reilun koivuhalkopesällisen poltolla paistaa hyvin esimerkiksi joulutortut (alauunissa noin 35 min) riisipuuron (yläuunissa noin 2,5 h). Yläuunin lämpömittari näyttää arinan keskivaiheilla 140 astetta, alauunin arvioisin käsituntumalla ehkä hieman alle 175-asteiseksi. Aika leipoa rieskaa:
  • 3 dl itse jauhatettuja grahamjauhoja
  • 3 dl itse jauhatettuja hiivaleipäjauhoja
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • 1 tl leivinjauhetta (kuivat aineet yhteen)
  • noin 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 0,5 dl kotimaista rypsiöljyä
  • 1-2 dl vettä (kunnes taikina on sopivaa pellille taputeltavaksi)
Märät aineet sekoitetaan kuiviin aineisiin. Taputellaan vaikkapa kahdeksi rieskaksi, pistellään haarukalla ja uuniin paistumaan. Yllä kuvatunlaisessa leivinuunissa meni nelisenkymmentä minuuttia. Sähköuunissa saa varmaan nopsakkaasti, esim. 200 asteessa reilun vartin verran.

Leivinjauhe ei ole välttämätön, jos haluaa littanampaa rieskaa. Ja joidenkin mielestä liika leivinjauhe maistuu läpi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti