lauantai 5. joulukuuta 2009

Mascarponella ja portviinillä höystetty punajuurikeitto


Punajuurisosekeittoa olen tehnyt vaihtelevista raaka-aineista aikaisemminkin. Tämän version löysin Aura-keittokirjasta, tosin jääkaapissa ei juuri nyt ollut auraa, ja se tuli korvattua mascarponella. Soppaan tuli:
  • 1/2 kg punajuuria, kuorittuna ja lohkottuna
  • 5 pikkuista perunaa
  • 1 jättimäinen punasipuli
  • 4 valkosipulin kynttä
  • paljon kuivattua timjamia
  • loraus balsamicoa (säilyttää kuulemma punajuuren värin)
  • yrttisuolaa (jossa pääraaka-aine lipstikka)
  • 1 kasvisliemikuutio (jossa ei arominvahventeita)
  • 1 l vettä
Näitä keitellään sellainen puolisen tuntia ja soseutetaan. Jos ei pidä etikkapunajuuren mausta, kannattaa balsamico jättää suosiolla pois. Joukkoon lisätään vielä:
  • 1 dl portviiniä
  • 250 g mascarponea
  • tuoretta sitruunatimjamia päälle
  • (tarkista suola, itse lisäsin 1,5 tl hienoa merisuolaa)
Kaupoissa näkyy välillä sitruunatimjamia (oksa yläkuvassa) isoissa ruukuissa. Mahtava, tummavihreä puska ja aivan loistava joulukukkatuliainen, pienillä koristuksilla. Ja kestää pohjoisen kaamoksessakin kohtalaisella kastelulla kuukausia.

Yrttisuolaa soppaan kaataessa tuli ikävä kesäistä lipstikkaa (alakuvassa). Sitä kasvaa Eemelin Helka-isoisotädin villiintyneessä puutarhassa metrin korkuisena puskana. Olisi pitänyt kuivata sitä talven varalle ja siirtää oma pensas yrttipenkkiin. Noh, ensi kesänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti